Våra system

Inblick i Roslagens Dansklubb RDKs verksamhet

I Sverige använder vi många olika begrepp för att beskriva hur, var och när vi dansar. Se exempel nedan:

 • Styrdans
 • Mogendans
 • Sällskapsdans
 • Tävlingsdans
 • Danssport
 • Motionsdans
 • Socialdans
 • Konstnärlig dans

RDK använder ej dessa begrepp som ett mått på kvalitet eller som individuella unika sätt att dansa på.
Hos RDK lär vi dig att dansa de dansstilar du själv väljer att lära dig och tillämpar en väl beprövad metod. I vår undervisning fokuserar vi på att lära dig följande färdigheter:

 • Balans
 • Kontroll
 • Koordination
 • Musikalitet

Alla vara kurser är baserade på 10 tillfällen och varje tillfälle är på 50 minuter.
Metoden vi använder i våra grupplektioner kallar vi för ” kan jag ~ kan vi ”.
Det går ut på att när du lär dig en ny rörelse använder vi följande utvecklingsfaser:

 1. Jag lär mig min rörelse utan musik och utan partner
 2. Jag lär mig min rörelse med musik och utan partner
 3. Vi tränar tillsammans utan musik
 4. Vi dansar tillsammans med musik
 5. Vi / jag tränar för att finslipa våra/mina färdigheter
  (Som dansare i solostil använder vi enbart nivå 1,2 & 5)

Genom att tillämpa den här metoden i vår undervisning /träningsverksamhet får du som dansare bra grundkunskaper inom den dans/danser du väljer att lära dig. Hos RDK ger vi dig möjligheten att utveckla dina dansfärdigheter till den nivå du själv önskar.
På torsdagar håller vi öppet i danslokalen för friträning. Det ger er möjligheten att öva på de danser ni själva tycker ni behöver träna mer på inför nästa lektionstillfälle.
Våra After Work aktiviteter är organiserade danskvällar där ni har möjlighet att träna på de dansfärdigheter som kallas för ” partnering skills ” dvs hur vi för och följer varandra. Här byter vi danspartner och fokuserar på hur vi rör oss tillsammans så att vi kan vara samdansade och i harmoni med varandra och musiken.

Hos RDK har vi utvecklat ett danssystem med en helhetssyn där all vår verksamhet är MOTIONSDANS med fokus på kvalitet av dina fysiska rörelser.
Att dansa socialdans, tävlingsdans eller showdans är situationer där du tillämpar dina dansfärdigheter för olika ändamål. De är ej olika sätt att dansa på, det är enbart olika situationer där du kan tillämpa och anpassa dina dansfärdigheter för att delta i den aktivitet du väljer. Det innebär för dig som går kurs hos RDK att vårt danssystem utgår ifrån att du lär dig samma dansfärdigheter oavsett hur du vill tillämpa dina färdigheter. Genom denna tolkning har vi i RDK valt att vara medlemmar i Danssportsförbundet.

Hos RDK använder vi ej begreppen Nybörjare, Fortsättning eller Avancerad. Vi beskriver våra kurser genom att tillämpa en utvecklingsgrad från Grund 1 – Grund 4. När du behärskar alla moment i Grund 2 har du utvecklat den basplattform av dansskicklighet som du behöver för att börja lära dig att dansa bra.

Väljer du att fortsätta med Grund 3 gör att du ej längre känner dig som en ” nybörjare ” på dansgolvet. Att komplettera med nivå Grund 4 ger dig de danskunskaper som gör att du kan dansa de olika rörelserna i balans / kontroll / koordination /”partnering skills ”. Dvs resultatet blir en bra dans där du obehindrat kan föra/följa utan koreografi. Efter Grund 4 erbjuder vi ett träningssystem där du utvecklar dina färdigheter för att kunna tillämpa dem på danstävlingar eller som en skicklig hobbydansare med unika färdigheter för varje dans. Nu är du en riktigt duktig dansare!

Varje grundnivå har sin egen läroplan. Du kan ladda ned din egen läroplan och använda den som ett verktyg till din grupplektion/träning. När hela kortet är ifyllt har du klarat av alla moment som krävs för att kunna gå vidare i nästa utbildningsfas. Dina färdigheter kontrolleras av våra danstränare som säkerställer att du har kompetensen att flytta upp i nästa nivå. På det här sättet kan vi garantera både kvalitet på vår undervisning/träning samt att du får rätt kunskap som behövs för att utveckla och finslipa dina dansfärdigheter.
Läroplanen finner du på hemsidan under rubriken Hem/välj dans.

Våra värdeord är följande: Snabbt, Enkelt och Roligt
Vår målsättning är att driva en dansklubb där vi hjälps åt att skapa en verksamhet med engagerade medlemmar som i en trivsam miljö har roligt när vi dansar och tränar tillsammans.

Vi hoppas att du kommer att känna dig som hemma i vårt danssystem och hälsar dig varmt välkommen till Roslagens Dansklubb RDK.